Pers

Prijsverschillen tussen dierenartsen steeds groter

Persbericht 20 mei 2019

Prijzen tussen onderlinge dierenartsen zijn de afgelopen twee jaar alleen maar toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Dierenartskiezen.nl


Dierenartsen positioneren zich
Dierenartskiezen.nl kwam in 2017 al met een onderzoek met vergelijkbare uitkomsten. Het vergelijkingsplatform riep toen op tot meer transparantie, maar dit blijkt weinig effect te hebben gehad. Oprichter Edwin Paardekooper verklaart de toenemende verschillen doordat dierenartsen zichzelf duidelijk positioneren. “Sommige dierenartsen bieden minder behandelingen aan en hebben kortere openingstijden, daar hangt een ander prijskaartje aan dan praktijken die altijd open zijn en een groter assortiment aan behandelingen hebben.” zo vertelt Paardekooper.

Opkomst van Ketens
Daarnaast is de groei van ketens een andere merkbare factor. Grote partijen hebben schaalvoordeel bij de inkoop en kunnen daarom scherpe prijzen aanbieden. Daarnaast komt het ook voor dat de ketens kleinere praktijken overnemen of zich bij hen laten aansluiten. Met name in de randstad zijn de verschillen merkbaar.

Dierenartskiezen.nl
Vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl maakt prijzen en beoordelingen van dierenartsen inzichtelijk. Daarmee wil het ervoor zorgen dat meer baasjes met hun huisdier naar de dierenarts kunnen en wil het een bijdrage leveren aan de transparantie in deze markt. Zie voor meer informatie: www.dierenartskiezen.nl

Noot voor de redactie
Wil je meer informatie over dit bericht, Dierenartskiezen.nl of een interview met Edwin Paardekooper? Neem dan contact met ons op door een mailtje te sturen naar edwin@dierenartskiezen.nl of door te bellen naar 088-1600450.

Wil je meer informatie of een interview?

Neem dan contact op met Edwin Paardekooper door te mailen naar edwin@dierenartskiezen.nl of door te bellen met: 088-1600450.

Dierenarts van het Jaar 2018

Persbericht 4 oktober 2018

De stemmen zijn geteld, de uitslag is bekend: Ommelander Dierenkliniek Veendam mag zich vanaf vandaag Dierenarts van het Jaar 2018 noemen. Van de vele duizenden stemmers wist de dierenarts uit Veendam het grootste aantal aan zich te binden.

Als prijs krijgt de dierenkliniek, naast de eer, onder andere een plaquette om op de praktijk te hangen. Daarnaast zullen zij een speciale plek krijgen op www.dierenartskiezen.nl, het platform dat de verkiezing organiseert. Onder de stemmers wordt gratis dierenvoeding verloot.

De dierenkliniek laat met de overwinning ruim 1100 andere praktijken achter zich. De verkiezingsstrijd werd voornamelijk online gevoerd: door slim gebruik te maken van sociale media spoorden de Veendammers trouwe klanten aan om te stemmen en anderen te enthousiasmeren voor de verkiezing.

Een overzicht van de voltallige top 10:

  1. Ommelander Dierenkliniek Veendam (Veendam)
  2. Dierenkliniek Vondelpark (Amsterdam)
  3. DAP de Koornwinder (Maarssen)
  4. Dierenkliniek Makatsi (Nieuw-Amsterdam)
  5. BeterBeest Dierenartsen (Amersfoort)
  6. DAP Mosselman en Verboom-Kapelle (Kapelle)
  7. DAP Beetsterzwaag (Beetsterzwaag)
  8. DAP Flevoland (Zeewolde)
  9. Dierenkliniek Broek (Broek in Waterland)
  10. A7 Noord Dierenartsen (Drachten)

Dierenartskiezen
Vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl maakt prijzen en beoordelingen van dierenartsen inzichtelijk. Daarmee wil het ervoor zorgen dat meer baasjes met hun huisdier naar de dierenarts kunnen en wil het een bijdrage leveren aan de transparantie in deze markt. Zie voor meer informatie: www.dierenartskiezen.nl

Noot voor de redactie
Wil je meer informatie over dit bericht, Dierenartskiezen.nl of een interview met Edwin Paardekooper? Neem dan contact met ons op door een mailtje te sturen naar edwin@dierenartskiezen.nl of door te bellen naar 088-1600450.
Persbericht 4 september 2018:

Dierenarts van het Jaar verkiezing

Is jouw dierenarts de beste?

Krijgt jouw huisdier de beste zorg? Kan je altijd terecht bij je dierenarts? En vind je het tijd dat hij of zij in het zonnetje wordt gezet? Vanaf vandaag is het mogelijk om jouw dierenarts te nomineren voor Dierenarts Van Het Jaar 2018 Award.

Stemmen
Op Dierenartskiezen.nl, het platform achter de verkiezing, kan je vanaf vandaag je stem en reden achterlaten. Stemmen kan tot en met 1 oktober. Op dierendag wordt de winnaar bekend gemaakt. Hij of zij mag zich dan kronen tot Dierenarts Van Het Jaar. Daarnaast zullen er ook prijzen uitgekeerd worden aan de beste dierenartsen per provincie.

Publieksprijs
De award is een publieksprijs laat Edwin Paardekooper, oprichter van Dierenartskiezen.nl, weten. “Wij merken vanuit de community dat mensen trouw zijn en waarde hechten aan hun dierenarts, die waardering laten we graag zien via deze verkiezing.” Het achterwege laten van een vakjury is een bewuste keuze: “We willen juist het woord geven aan het Nederlandse publiek!”

Dierenartskiezen.nl
Vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl maakt prijzen en beoordelingen van dierenartsen inzichtelijk. Daarmee wil het ervoor zorgen dat meer baasjes met hun huisdier naar de dierenarts kunnen en wil het een bijdrage leveren aan de transparantie in deze markt. Zie voor meer informatie: Dierenartskiezen.nl.

Noot voor de redactie Wil je meer informatie over dit bericht, Dierenartskiezen.nl of een interview met Edwin Paardekooper? Neem dan contact met ons op via 088 1600 450.

Persbericht 31 mei 2018:

Drollenbakje als broodtrommel in strijd tegen hondenpoep

Een nieuw poepbakje in de vorm van een plastic broodtrommel. Vergelijkingssite Dierenartskiezen.nl wil daarmee Nederlanders meer bewust maken van de milieuproblemen die plastic poepzakjes veroorzaken.


Al decennia lang gaan gemeenten de strijd aan met hondenpoep. Vaak tevergeefs. Het uitdelen van hoge boetes en poepzakjes lijken geen vruchten af te werpen. Hondenpoep op straat staat al jarenlang in de top drie van publieke ergernissen.

Problemen met plastic
Lange tijd werd de hondenpoepzak gezien als uitkomst. Toch brengt dit zakje nieuwe uitdagingen met zich mee. Nederland telt jaarlijks 2,7 miljard gebruikte poepzakjes waarvan het overgrote deel bestaat uit nauwelijks tot niet afbreekbaar plastic. Dat deze zakjes vaak in straatputten eindigen resulteert in sommige gevallen zelfs in overstromingen van het riool.

Nieuwe campagne
Edwin Paardekooper van Dierenartskiezen.nl wil hondeneigenaren bewuster maken van deze problematiek en lanceert daarom een campagne rondom een nieuw poepbakje. “Dat lijkt op een plastic broodbak in de vorm van een hondendrol. Het poepbakje kan in de afwasmachine en gaat zeker tien jaar mee.”

Een statement
Zullen hondeneigenaren de uitwerpselen straks ook echt elke dag mee naar de keuken nemen om het bakje daar af te wassen. Paardekooper moet het nog zien. “De actie is echt als statement bedoeld. Als de hondenpoepzakjes niet in de daarvoor bestemde afvalbakken gegooid worden, dan is niet alleen het milieu, maar ook het dier hier de dupe van.”
Hondenpoepzakjes van biologisch materiaal zijn volgens Paardekooper ook een goede oplossing. “Anders zou ons hondenpoepbakje wel eens het laatste redmiddel kunnen zijn,” vermoedt de bedenker van het product.

Meer toelichting nodig?

Neem dan contact met ons op via: 
contact@dierenartskiezen.nl

Persbericht 27 maart 2018:

Gemiddelde tarieven dierenartsen gedaald, maar prijsverschil neemt toe

Amsterdam, 27 maart 2018 – Vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl heeft vastgesteld dat de tarieven van dierenartsen in Nederland in het afgelopen half jaar gemiddeld met bijna 2 procent zijn gedaald. De behandelingen die het sterkst in prijs zijn gedaald zijn jaarlijkse inentingen voor honden (-3,4%) en katten (-4,3%). De prijs van een regulier consult voor een hond of kat is met 2,9% gedaald en sterilisaties zijn gemiddeld 2% goedkoper geworden. Opvallend is dat de gemiddelde tarieven voor behandelingen van konijnen en cavia’s nauwelijks zijn gedaald of zelfs licht zijn gestegen (castraties).


Verschil tussen goedkoopste en duurste dierenarts neemt toe
Een opvallende constatering is dat de duurste dierenartsen hun prijzen niet of nauwelijks hebben verlaagd. De duurste castratie in Nederland is zelfs met 6% in prijs gestegen (van 277 euro naar 294 euro).3 De goedkoopste tarieven zijn wel verder verlaagd. De goedkoopste sterilisatie voor een grote hond (bijvoorbeeld een Labrador of Golden Retriever) is in het afgelopen half jaar gedaald van 225 euro naar 133 euro. Een daling van maar liefst 41%. Voor een kleine hond tot 10 kilo is de prijs gedaald van 150 euro naar 128 euro (-15%). De laagste prijs in Nederland voor een reguliere inenting van een kat is gedaald van 25 euro naar 20 euro (-20%) en voor een hond van 27 euro naar 25 euro (-7%).

Dierenartsen positioneren zich
Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste dierenarts is, tegen de verwachting van de initiatiefnemers in, toegenomen. Het loont dus nog meer om tarieven te vergelijken. Edwin Paardekooper, een van de initiatiefnemers van Dierenartskiezen.nl: “We zien dat dierenartsen zich steeds duidelijker positioneren. De ene dierenarts gaat voor een zo laag mogelijke prijs en een ander gaat voor een topservice die wat mag kosten. Wij juichen deze beweging van harte toe, want het betekent dat de sector zich ontwikkelt en dat dierenartsen hierover steeds transparanter zullen moeten communiceren richting hun klanten. En zo kan iedere dierenliefhebber de dierenarts kiezen die het beste bij hem past.”

Belang van reviews
Bezoekers kunnen op Dierenartskiezen.nl ook dierenartsen beoordelen. Dat maakt de kwaliteit van dierenartsen inzichtelijk. Paardekooper: “Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs. Help elkaar om de juiste dierenarts te kiezen door je ervaringen te delen en een review achter te laten. Je doet er een andere dierenliefhebber een groot plezier mee.”

Over Dierenartskiezen.nl
Vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl maakt prijzen en beoordelingen van dierenartsen inzichtelijk. Daarmee wil het ervoor zorgen dat meer baasjes met hun huisdier naar de dierenarts kunnen én wil het een bijdrage leveren aan de transparantie in deze markt. Zie voor meer informatie: Dierenartskiezen.nl.

Noot voor de redactie
Wil je meer informatie over dit bericht, dierenartskiezen.nl of een interview met Edwin Paardekooper? Neem dan contact met ons op via 088 1600 450.


Persbericht 4 oktober 2017:

Dierenartsen in dezelfde buurt vier keer duurder voor zelfde behandeling

Vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl biedt inzicht in prijzen dierenarts

Amsterdam, 4 oktober 2017 – Dierenartsen uit dezelfde buurt en die dezelfde behandeling uitvoeren, zijn geregeld vier keer duurder. Sterilisaties van een konijn zijn soms zelfs bijna vijf keer duurder. Dat blijkt uit een onderzoek van Dierenartskiezen.nl, een prijsvergelijker van dierenartsen. De bedenkers willen er met deze site voor zorgen dat meer huisdieren de behandeling krijgen die het beste voor ze is, ook als hun baasje minder gefortuneerd is.

Dierenarts niet voor iedereen bereikbaar

Huisdieren krijgen steeds betere zorg en de uitgaven aan diergeneeskunde stijgen, zo blijkt uit onderzoek. Toch gaan steeds meer huisdierbezitters niet naar de dierenarts, zien ze af van een behandeling of bezuinigen ze op preventieve zorg, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven. Er dreigt zelfs een tweedeling te ontstaan tussen baasjes die de zorg wel die de zorg niet kunnen betalen en baasjes die dat niet kunnen. 

“Het is vaak erg lastig om te ontdekken wat bijvoorbeeld een castratie of sterilisatie kost. Dierenartsen zetten zelden hun prijzen op hun website. Daarom hebben we dit platform bedacht, zodat duidelijk wordt waar je in de buurt de goedkoopste behandelingen vindt. Zo kunnen mensen hun huisdier laten behandelen, ook als ze geen dikke portemonnee hebben. Bezoekers kunnen hier ook dierenartsen beoordelen. Dat maakt de kwaliteit van dierenartsen inzichtelijk. Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs”, aldus Edwin Paardekooper, een van de initiatiefnemers van Dierenartskiezen.nl

Dierenarts in de Randstad duurder

De prijsvergelijker bracht de prijzen van de meest voorkomende behandelingen in kaart en ontdekte een aantal opmerkelijke prijsverschillen tussen standaardbehandelingen. Zo blijken dierenartsen in de Randstad gemiddeld tien procent duurder dan die daarbuiten, als er gekeken wordt naar castraties, sterilisaties en de meest toegepaste inentingen. Een groter aanbod van dierenartsen in de buurt zorgt dus niet voor lagere prijzen.

Een dierenarts in Berlicum (NB) vraagt 225 euro voor de sterilisatie van een grote hond (40 kilo). In Hillegom rekent een dierenarts hier 595 euro voor. Dat is een verschil van 370 euro, het grootste absolute prijsverschil. Een dierenarts in Wommels (Friesland) doet konijninentingen voor 15 euro, in Renkum offreert een dierenarts hiervoor € 69,50. Dat is bijna vijf keer meer.

Minder transparant en niet goedkoper

Paardekooper: “De prijzen van dierenartsen zijn in 1998 vrijgegeven. Dat zou tot lagere prijzen en meer transparantie moeten leiden. Van meer transparantie lijkt weinig terechtgekomen. Prijsrichtlijnen zijn er niet meer, sinds de NMa de adviezen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) verbood. Uiteindelijk is de consument hiervan de dupe, want die weet niet of hij teveel betaalt voor een behandeling.”

 

De oprichters van de vergelijkingssite willen wel een nuance aanbrengen in hun oproep om prijzen te vergelijken. “We snappen dat je gehecht raakt aan een dierenarts: je vertrouwt hem of haar immers je huisdier toe. Ook als je niet wilt overstappen naar een andere dierenarts, zou je moeten kunnen inzien of je niet te veel betaalt. Met onze site is dat nu eindelijk mogelijk.”

 

Over Dierenartskiezen.nl

Dierenartskiezen.nl is ‘live’ sinds dierendag (4 oktober 2017). Het platform maakt prijzen en beoordelingen van dierenartsen inzichtelijk. Daarmee wil het ervoor zorgen dat meer baasjes met hun huisdier naar de dierenarts kunnen én een bijdrage te leveren aan de transparantie in deze markt. Zie voor meer informatie: dierenartskiezen.nl.