Waarom blaft mijn hond zo veel?

En wat kan ik daar zelf aan doen

Dat je hond af en toe blaft is heel normaal, maar je hebt ook honden die overal om blaffen. Het is mogelijk het blaffen van je hond te verminderen, maar dan moet je eerst weten waarom die blaft.

Als je hond bijvoorbeeld flink begint te blaffen zodra jij de deur uitgaat dan kan het te maken hebben met angst en/of stress. Het beste wat je dan kan doen is veel aandacht geven en geduld hebben, op die manier zal hij leren dat hij niet bang hoeft te zijn. Je hond moet leren wennen aan alleen thuis zijn. Zodra hij begint te blaffen blijf je nog even buiten staan. Wanneer die stopt met blaffen loop je weer naar binnen en geef je hem een beloning.

Blaffen naar andere honden op straat heeft ook vaak te maken met stress. Dit kan versterkt worden wanneer jouw hond aan de riem loopt. Boos worden en wegtrekken wanneer jouw hond blaft werkt juist averechts. Je moet proberen andere honden zo min mogelijk tegen te komen of loop met een grote boog omheen. Probeer jouw houd afleiding te geven door bijvoorbeeld een kleine oefening met een beloning.