Dierenverzekeringen


Huisdierverzekering? Zeker het overwegen waard!

We krijgen vaak vragen over huisdierverzekeringen. Is dat verstandig? Kan je niet beter gaan sparen? Keren ze wel uit? Logische vragen. Wat is onze mening. Kunt u zonder probleem een onverwachte uitgave van zeg € 950, - betalen dan is het misschien niet zo nodig om een verzekering af te sluiten. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen altijd mogelijk. Door het afsluiten van een huisdierenverzekering weet u als eigenaar, dat u goed voorbereid bent op onverwachte medische kosten. Een prettige zekerheid. Voor u en voor uw huisdier.

Dierenverzekeringen vergelijken

Door het afsluiten van een huisdierenverzekering weet u als eigenaar, dat u goed voorbereid bent op onverwachte medische kosten. Een prettige zekerheid. Voor u en voor uw huisdier.
Wij vergelijken de volgende aanbieders:


Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is een verzekering die je kan vergelijken met onze ziektekostenverzekering. De kosten van een ziek huisdier kunnen erg hoog oplopen. Een huisdierenverzekering is deze eenmalige hoge kosten voor. Door een maandelijks bedrag te betalen kom je in het geval dat je huisdier ziek wordt niet voor onverwachte hoge kosten te staan.

Welke huisdierenverzekering past bij mij?

Welke huisdierenverzekering het best bij je past is afhankelijk van verschillende factoren. De achtergrond van je huisdier is belangrijk om bij de keuze mee te nemen. Als je huisdier van een ras is waar een bepaalde kwaal veel voorkomt is het handig om je voor deze kwaal te verzekeren. Het kan ook zijn dat je huisdier een bepaalde behandeling al heeft gehad, let dan goed op dit geen onderdeel uitmaakt van je premie.


Hoeveel kost een huisdier per jaar?

Los van de onverwachte zorgkosten van een huisdier zijn de kosten van het hebben van een huisdier op zich al hoog. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) zijn de jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld honden en katten al meer dan 500 euro. Voor knaagdieren zit je al snel op 300 euro per jaar. Deze bedragen bestaan bijvoorbeeld uit de kosten van het voer en de verzorging van je huisdier. Omdat huisdieren nou eenmaal niet goedkoop zijn is het handig om op de zorgkosten van uw huisdier zoveel mogelijk proberen te besparen. Er zijn grote verschillen tussen de kosten van behandelingen bij de dierenarts. Volgens het Nibud zijn de vaste kosten van medische zorg zoals bijvoorbeeld inentingen gemiddeld per jaar 130 euro. Als je huisdier ziek is komen hier nog eenmalige behandelingskosten boven. Gemiddeld kunnen behandelingen oplopen tot wel 1500 euro.


Gemiddelde kosten Huisdierenverzekering

Wij monitoren continu de prijzen van alle praktijken in Nederland. Op deze pagina geven wij een overzicht van alle gemiddelde prijzen voor de meest voorkomende behandelingen voor zowel honden, katten als konijnen.

Behandeling Hond Kat Konijn
Periodieke inenting €50,45 €47,89 €38,27
Castratie €164,32 €66,09 €82,68
Sterilisatie €304,44 €130,20 €148,58
Consult €36,36 €36,41 €35,01

Gemiddelde kosten behandeling bij dierenarts. Bron: Dierenartskiezen. Laatste update: 27-05-24


Tips bij het afsluiten van een huisdierenverzekering

We kunnen begrijpen dat je door de vele opties misschien wel wat tips kunt gebruiken bij het selecteren voor de meest passende huisdierenverzekering. Daarom hebben we enkele tips op een rijtje gezet:

  1. Zorg dat je van alle nodige informatie over je huisdier beschikt zoals leeftijd, ras en gewicht;
  2. Wil je een huisdierenverzekering afsluiten maar wil je wel graag lage maandelijkse kosten? Ga dan voor een iets hoger eigen risico en kies enkel voor de verzekering van de basiskosten.
  3. Houd rekening met de leeftijd en de ziekte-achtergrond van je huisdier. Hoe jonger en hoe gezonder je huisdier is hoe meer kans je hebt dat je een verzekering af kan sluiten. Wees hier eerlijk over tegen je verzekeraar.
  4. Vergelijk bestaande huisdierenverzekeringen, dit kan gemakkelijk via de vergelijker op deze pagina.

Waarom een huisdierenverzekering?

Je wil natuurlijk niks liever dan een gezond huisdier, door je huisdier te verzekeren wordt een groot deel van de eventuele medische kosten vergoed. Door bijvoorbeeld nieuwe technieken binnen de diergeneeskunde worden de behandelingen steeds duurder. Als je een huisdierenverzekering hebt kunnen dierenartsen je huisdier de nodige behandeling geven zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten.


Hoeveel eigen risico moet ik betalen?

Bij een huisdierenverzekering hoef je in principe geen eigen risico te betalen. Hier staat wel een hoge maandelijkse premie tegenover. Dit werkt hetzelfde als bij de regulier zorgkostenverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie en hoe lager het eigen risico, hoe hoe de maandelijkse premie. Je eigen risico is dus totaal afhankelijk van je persoonlijke betaalvoorkeur.


Welke kosten worden er precies gedekt en welke niet?

Algemene ziektekosten worden voor het grootste deel verzekerd door huisdierenverzekering. Denk hierbij aan de kosten bij een ongeluk, de kosten van een operatie en de kosten van medicijnen. Kosten die vaak niet worden gedekt zijn kosten voor ongelukken in het buitenland of voor kwalen die voordat de huisdierenverzekering is afgesloten zijn ontstaan. Ook voorzien huisdierenverzekeringen vaak niet in de kosten die komen kijken bij speciale voeding van uw huisdier. Een uitgebreid overzicht van wat wel en niet wordt gedekt bij de huisdierenverzekering is te vinden op de website van de verzekeraar.


Veelgestelde vragen huisdierenverzekering

Hoe declareer je de gemaakte kosten?
Wat gebeurt er met mijn verzekering als mijn huisdier is overleden?
Tot welke leeftijd kan ik mijn huisdier verzekeren?
Kan ik mijn huisdier laten verzekeren zonder identificatiechip?
Kan ik mijn verzekering stopzetten als ik dat wil?
Krijg ik korting als ik meerdere huisdieren laat verzekeren?
Moet ik meer premie betalen naarmate mijn huisdier ouder wordt?

Dierenartskiezen adviseert