Blog

Laatste nieuws van Dierenartskiezen
Foto Met Verhuisdieren vind je je perfecte match

Met Verhuisdieren vind je je perfecte match

Een huisdier neem je niet voor even, maar voor een heel leven. Een inmiddels bekende uitspraak.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel belangrijk dat de huisdieren die bij je komen wonen ook echt bij je passen. Alleen dan hebben jullie er allebei plezier van, toch?

Met dat idee in het achterhoofd heeft oprichtster Femke Pasquino Stichting Verhuisdieren geïnitieerd. Niet lukraak een dier met een leuk snoetje van Marktplaats plukken, maar echt kijken naar de karaktereigenschappen van mens en dier. En die perfect op elkaar aan laten sluiten. Dus een actieve hond bij een actieve baas plaatsen. Een angstige kat in een rustig huishouden bijvoorbeeld. En een konijnenkoppel bij een eigenaar die ook echt de ruimte voor ze heeft.

‘Welke kat past er bij mijn gezin?’

Femke kwam op het idee nadat ze zelf op zoek was naar een kat die bij haar gezin zou passen. Een zoektocht langs asiels en online verkoopsites deden haar beseffen dat dit anders moest kunnen. Diervriendelijker en met een grotere kans van slagen op een succesvolle adoptie! Daaruit voort volgde een matchingsite voor mens & dier: Verhuisdieren. 

Via de ANBI-stichting Verhuisdieren worden inmiddels zo’n 800-1.000 dieren per maand aan een nieuw baasje gematcht. Het grote voordeel van een dier via Verhuisdieren adopteren is dat het nieuwe baasje veel meer te weten komt over de achtergrond van het dier. De hond of kat wordt tenslotte rechtstreeks van het oude baasje aan het nieuwe baasje overgedragen, zonder tussenkomst van een stressvol verblijf in het asiel. Het oude baasje kan vertellen dat de hond dol is op zwemmen, dat de kat een verleden heeft met blaasgruis, of dat hij juist graag bij je op bed slaapt. 

Daarnaast kan het oude baasje favoriete speeltjes, kleedjes of mandjes meegeven aan die nieuwe eigenaar. Hierdoor wordt de verhuizing voor het dier een stuk aangenamer. 

Buitenlandse honden en katten

Verhuisdieren matcht niet alleen dieren van particulieren. Ook stichtingen die zwerfdieren redden in het buitenland, mogen hun dieren via de site herplaatsen. “Wel is het belangrijk dat de dieren al in Nederland zijn, want wij vinden dat de nieuwe eigenaar het dier eerst moet kunnen ontmoeten en moet kunnen voelen of er een klik is, voor er overgegaan wordt tot een definitieve adoptie”, zegt Femke.

“Ik heb zelf ook een Portugees kettinghondje geadopteerd. Van een schuw straathondje veranderde hij in een heerlijk zelfverzekerd en blij mannetje. Dat is fantastisch om daar getuige van te zijn. Mensen moeten zich wel realiseren dat een buitenlandse hond over het algemeen meer aandacht nodig heeft en soms een uitdaging kan vormen. Daar moet je tijd en energie voor hebben en bereid zijn dat in het dier te steken. Maar dan heb je wel echt een maatje voor het leven.” 

Omdat er geen hoge bedragen voor dieren gevraagd mogen worden, is Verhuisdieren.nl niet aantrekkelijk voor handelaren. Ook wordt elk profiel dat online komt, handmatig gecheckt door een team van vrijwilligers en freelancers. Het is dus een veiligere omgeving dan bijvoorbeeld Marktplaats. 

Impulsaankopen verminderen

Mensen die een huisdier zoeken, moeten ook een klein bedrag betalen voor ze de contactgegevens krijgen van het baasje van hun match. “Dit doen we om een kleine drempel op te werpen en zo impulsaankopen te verminderen. Met het geld dat dit opbrengt, starten we weer initiatieven om huisdiereigenaren en hun dieren de beste band met elkaar te laten opbouwen. De Huisdierenschool.nl is daar een voorbeeld van. Hier kan iedereen online cursussen volgen om meer te leren over je hond of kat”, aldus Femke.

Via Verhuisdieren is dus vrijwel elke dierenwens te vervullen. Het enige verschil is dat je niet op een leuk snoetje af gaat, maar op de karaktereigenschappen. “En geloof ons: dan is de kans op een gelukkig samenzijn een stuk groter.” Lieve snoetjes hebben ze ten slotte allemaal ;-)