Blog

Laatste nieuws van Dierenartskiezen
Foto Passende zorg bij ouderdom van je hond

Passende zorg bij ouderdom van je hond

Waar moet je extra op letten?

Het hoort er (helaas) bij, uw kleine puppy groeit uit tot een volwassen hond. Waar je vroeger uren samen kon wandelen hoeft je hond nu niks meer te weten van deze uitgebreide wandelingen en waar je vroeger de naam van je hond een keer moest roepen is dat nu drie keer geworden. Dit zijn beide zaken die horen bij het ouderdom van je huisdier. Omdat honden van kleine hondenrassen gemiddeld ouder worden dan honden van grote rassen beginnen de ouderdomskwaaltjes eerder bij honden van grote rassen. Omdat je hond verandert past er ook andere zorg bij deze nieuwe levensfase. We bespreken graag enkele veranderingen die gepaard gaan met deze nieuwe levensfase van uw hond.

 

Verzorging

Nagels

Oudere honden bewegen een stuk minder omdat ze fysiek achteruit gaan en het zwaarder voor ze is. Doordat ze minder bewegen dan voorheen, slijten hun nagels ook een stuk minder. Daarom is het belangrijk dat je als baasje de nagels van je hond vaker knipt dan normaal zodat deze niet te lang worden.

Oren

Om oorontsteking te voorkomen is het ook belangrijk dat je de oren van je hond eens in de zoveel tijd reinigt. Op jonge leeftijd is dit niet nodig omdat epitheelcellen in de oren ze zelfreinigend maken. Dit proces vertraagt met de jaren en daarom is dit nodig bij oudere honden.

Lichaam

Overgewicht

Omdat honden minder bewegen is de kans op overgewicht groter dan voorheen. Probeer om dit tegen te gaan zoveel mogelijk met je hond te wandelen, maak in plaats van een lange wandeling een aantal korte wandelingen zodat je hond niet te vermoeid wordt.

Staar

Staar is iets dat je veel ziet bij oudere honden. Je hondje krijgt een waas over zijn of haar ogen waardoor het zicht verslechterd. Er komt niet genoeg zuurstof door het oog heen en het zicht is daardoor soms helemaal weg. Verander de vertrouwde omgeving van je hond zo min mogelijk zodat je hond zo goed mogelijk kan weten hoe de omgeving eruitziet.

Ouderdomsartrose

Bij het proces van ouder worden van je hondje komt vaak ook ouderdomsartrose kijken. Honden krijgen last van hun gewrichten waardoor bewegen pijnlijk kan zijn. Ook hierdoor kan overgewicht ontstaan. Je merkt dat de bewegingen van je hond korter worden en afnemen.

Voeding

Passende voeding voor oudere honden kan voor veel dingen helpen. Er zit bijvoorbeeld minder suiker en zout in waardoor er minder kans is op overgewicht. Ook is er speciale voeding om artrose tegen te gaan. Door seniorenvoeding te kopen draag je bij aan de beste verzorging voor je hond. Let wel altijd op de conditie van je hond bij het maken van een beslissing om van voeding te veranderen. Heeft je hond bijvoorbeeld ondergewicht? Kies dan voor andere voeding dan seniorenvoeding.

Herken je een van de genoemde kwaaltjes bij je hond? Raadpleeg altijd eerst je dierenarts om informatie te vragen. Zij weten vaak welke verzorging het beste bij je hond past.

Bron: RTL Nieuws

Foto: Hondencentrum