Blog

Laatste nieuws van Dierenartskiezen
Foto Tekort aan Nederlandse dierenartsen stijgt

Tekort aan Nederlandse dierenartsen stijgt

Hoe kan dit gebeuren?

Nederland telt meer dan dertig miljoen huisdieren, van honden tot vogels en van cavia’s tot goudvissen. Voor vele Nederlanders maken deze huisdieren een belangrijk deel uit van het gezin. Onderzoek van AniCura wijst zelfs uit dat Nederlandse dierenbaasjes hun huisdieren als hun eigen kinderen beschouwen. Dit is dan ook de reden dat de dierenbaasjes de allerbeste zorg willen voor hun huisdieren. Helaas is dit niet altijd mogelijk door een tekort aan dierenartsen en vooral specialisten.

Dit tekort bestaat met name door de lange en intensieve opleiding die nodig is om je als dierenarts te kunnen specialiseren. Deze specialisaties zijn hard nodig om huisdieren met bijvoorbeeld kanker te behandelen. De specialisatie kan jaren duren, om de eindtoets af te leggen moet aan meerdere voorwaarden voldaan worden zoals bijvoorbeeld het op je naam hebben van een wetenschappelijke publicatie. De helft van de dierenartsen die de eindtoets in Zwitserland maakt haalt hem, de andere helft kan een jaar later de toets opnieuw afleggen. 

Het tekort aan specialistische zorg voor dieren maakt dat Nederlandse dierenartsen het erg druk hebben. Voor hen is dit natuurlijk fijn, echter merken dierenartsen dat de vraag teveel aan het worden is. Er zijn recentelijk lessen opgezet die het behalen van de eindtoets tot specialist haalbaarder maken, hopelijk zal dit een stap in de goede richting zijn.

Bron: AD